Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Ενημέρωση από το ΙΝΚΑ για την ΠΑΝΔΗΜΙΑ SARS-COVID 19 - 23 Αυγούστου - 3ο μέρος.

 

Σε συνέχεια της υπεύθυνης ενημέρωσης που παρέχουμε στους καταναλωτές αναρτήσαμε το 3ο μέρος του αφιερώματος στην πανδημία SARS-COVID 19.


Κ
ΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ SARS-COVID 19 - 1ο μέρος.


Ολοκληρωμένη απεικόνιση των θανάτων από το 2016 μέχρι σήμερα. ΠΑΝΔΗΜΙΑ SARS-COVID 19 - 2ο μέρος.


Παραθέτουμε τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας κου Β. Κικίλια:

«Από τον Ιανουάριο του 2020, αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία με 23 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 800 χιλιάδες νεκρούς μέχρι στιγμής.

Ένας εξαιρετικά μεταδοτικός κορονοϊός που αποδείχθηκε, δυστυχώς, μη εποχικός. Όπως γνωρίζετε ήδη, η διάθεση εμβολίου με βάση τον προγραμματισμό της Ε.Ε. και των φαρμακευτικών εταιρειών προβλέπει τη σταδιακή χορήγηση, αρχής γενομένης από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

... Μπορεί επιδημιολογικά να είμαστε πολύ χαμηλά – στην 132η θέση παγκοσμίως σε κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού– από την αρχή της πανδημίας, μπορεί να εμφανίζουμε πολύ χαμηλότερη έξαρση μετά την άρση του lockdown σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται.

Οι επόμενοι μήνες είναι εξίσου κρίσιμοι με τους δύο πρώτους της πανδημίας.

... Μια ακόμη φορά, ώστε η έναρξη των εμβολιασμών να μας βρει σε θέση πλεονεκτική.

Μπορούμε να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε.»

Υπάρχει μια 29μελής Επιτροπή κορυφαίων επιστημόνων της χώρας, της οποίας είμαι πολιτικά υπεύθυνος.

Τα μέτρα αποφασίζονται, όπως ήδη εξήγησα, με βάση ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο με επιστημονική τεκμηρίωση και έπειτα από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον παγκοσμίως τα 23 εκατομμύρια. Απ’ αυτά στην Ευρώπη είναι πάνω από 2 εκατομμύρια και στην Ελλάδα πλησιάζουν τις 8.000. Οι θάνατοι που αποτελούν και τον πιο σκληρό και αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 800.000 συνανθρώπους μας παγκοσμίως. Από αυτούς οι 190.000 στην Ευρώπη και 235 στην Ελλάδα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, συνεχίζουμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και της Ε.Ε.. Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Δηλαδή, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.900 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα, παρά το άνοιγμά μας στον τουρισμό και την οικονομία μας, είναι 693 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους.

Για όσους βιαστούν να πουν ότι τα κρούσματα φαίνονται λιγότερα γιατί κάνουμε λιγότερα τεστς, προσθέτω ότι ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 102/1 εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα είναι 23.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης που θα πάρει η Ελλάδα φθάνουν για να χτιστεί η περίφημη ανοσία της αγέλης;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η ίδια η εταιρεία που παράγει το συγκεκριμένο εμβόλιο, η AstraZeneca, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατ. δόσεων, με τις πρώτες δόσεις να παραδίδονται στα τέλη του 2020.

Και όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Η είδηση γεννά την ελπίδα και πρέπει να μας ωθήσει όλους να συνεχίσουμε την προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση, να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα και να μην χαλαρώσουμε.

…. Και δεν είναι μόνο η συμφωνία με την Astra Zeneca. Πρέπει να τονίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλο αυτό το διάστημα κινείται αποφασιστικά, προκειμένου να διασφαλίσει για τους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων κατά της Covid-19. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές συζητήσεις με την φαρμακευτική Cure Vac για 225 εκ. δόσεις, ενώ έχουν γίνει ανάλογες συζητήσεις και με άλλες εταιρείες, όπως η Johnson & Johnson.

Τώρα, όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, θα δούμε αν μία δόση θα αποδειχθεί αρκετή ή θα απαιτηθούν δύο, δηλαδή επανάληψη. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι η αποτελεσματικότητα. Αν δηλαδή στους 100 εμβολιασθέντες αποκτήσουν ανοσία οι 70, θα είμαστε καλά. Αν είναι οι 50, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα που θα πάρουν κι άλλο χρόνο μέχρι να επιλυθούν.

…. Τώρα στα δεδομένα: Το 2018-2019 εμβολιάστηκαν 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Στη συνέχεια για το 2019-2020 κάναμε μια εμβολιαστική καμπάνια και φτάσαμε στους 3.100.000 εμβολιασμούς, δηλαδή χτίσαμε ένα ισχυρότερο τείχος ανοσίας για τον ιό της γρίπης. Αυτό βοήθησε να αντέξουν οι ΜΕΘ μας και τον ιό της γρίπης και τον κορονοϊό τον Φεβρουάριο.

Φέτος, το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει άλλο ένα εκατομμύριο δηλαδή 4.000.000 δόσεις. Υπάρχει πρόγραμμα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο και με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων θα γίνει η κατανομή.

ΠΗΓΗ: www.moh.gov.gr

Coronavirus (COVID-19):

·        Πρόκειται για έναν ιό RNA που προήλθε από μετάλλαξη του κορωνοιού, ο οποίος προκάλεσε την επιδημία του 2003 με το σύνδρομο της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας SARS ( Severe Acute Respiratory Syndrome )

·        Οι κορωνοϊοί αποτελούν ομάδα ιών που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος σε ανθρώπους και ζώα.

·        Το στέλεχος covid-19 εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Wuhan της Κίνας και απομονώθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2020.

·        Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά εργαστήρια βιολογικών ερευνών.

·        Ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων κατά την ομιλία - τον βήχα ή το πτάρνισμα

·        Ο χρόνος_επώασης, δηλαδή το διάστημα από την μόλυνση μέχρις την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορεί να είναι 14 ημέρες. Συνήθως όμως ανέρχεται σε 5 ημέρες.

·        Τα συμπτώματα είναι ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος:

·        Πυρετός - καταβολή - μυαλγίες - καταρροή - άλγος στον φάρυγγα ( πονόλαιμος ) - βήχας και στις σοβαρές περιπτώσεις δυσκολία στην αναπνοή ( δύσπνοια ).

·        Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν θα παρουσιάσουν ήπια συμπτωματολογία ή δεν θα έχουν καμμία εκδήλωση ( ασυμπτωματικοί ).

·        Ιδιαίτερο κίνδυνο όταν νοσήσουν έχουν οι ευπαθείς ομάδες :

·        Ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών

·        Άτομα με υποκείμενη νόσο , όπως υπέρταση - σακχαρώδη διαβήτη - πνευμονοπάθεια - ανοσοκαταστολή - καρδιαγγειακά νοσήματα - κακοήθειες και τέλος παχύσαρκοι.

- Δρ. Απόστολος Ζέρβας

 

…. Η χρήση μάσκας εμποδίζει την μετάδοση του ιού από τους ασθενείς σε υγιείς και πρέπει να χρησιμοποιείται από τους νοσούντες, τους επαγγελματίες υγείας και άτομα που φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό.

Συνολικά κρούσματα COVID-19

8.66k ^ 0.28k

Θανόντες COVID-19

242 (3%) ^ 2

Αναρρώσαντες COVID-19

3800 (44%) 

ΠΗΓΗ: coronavirusingreece.eu

Ανάλυση ΙΝΚΑ από τα ανωτέρω στοιχεία:

Μέχρι σήμερα 1 στους 1238 ανθρώπους έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Από αυτούς 1 στους 
2 ανθρώπους έχει αναρρώσει.
Από αυτούς 1 στους 
36 ανθρώπους έχει πεθάνει. 


Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)

Δεδομένα έως 23 Αυγούστου 2020, ώρα 15:00

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 23 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 284, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 8664 (ημερήσια μεταβολή +3.4%), εκ των οποίων 55.2% άνδρες. 1 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 242 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 31 (74.2% άνδρες).

Από το σύνολο των 8664 κρουσμάτων, 1852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών) και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΠΗΓΗ: eody.gov.gr

Ανάλυση ΙΝΚΑ:

Σύνολο θανούντων: 242

Από αυτούς 84 (34,7%) είναι γυναίκες και 158 (65,3%) άντρες

Μέση ηλικία τα 77 έτη

το 94,6% δηλαδή οι 229 είχαν υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 συνεπώς το 5,4% δηλαδή οι 13 ήταν υγιείς και κάτω των 70 ετών. 

Θεωρούμε ότι τα ανωτέρα επίσημα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, όπως ότι σε λίγους μήνες θα εμφανίσουν το εμβόλιο στην χώρα, το οποίο μπορεί να μας το χορηγήσουν σε 2 δόσεις (αφού δεν γνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του), επίσης η θνησιμότητα του ιού στην χώρα μας ανέρχεται στο 5,4 % για υγιείς και ηλικίες κάτω των 70.

Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι άνθρωποι που έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας που αναφέρουν οι ειδικοί.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.